Första dagen på jobbet

Igår var min första dag på jobbet. Vaknade klockan 04 pga jetlagen, men lyckades somna om till kl 07 tillslut. På AFS-kontoret här så börjar man jobba klockan 09 och slutar klockan 18, med en timmes lunch.
Igår gick allting jätte bra, jag gjorde inga stordåd precis, skickade mest ut lite mail och fixade med lite papper.
 
Jag, Vanessa och Erika(volontär ansvarig på kontoret) gick och käkade lunch tillsammans. VI betalade ca 35 kronor och fick huuur mycket mat som helst. Till förrätt fick vi tomatsoppa, sen fick vi kyckling, ris, potatis, broccoli och tomat, samt färskpressad juice och ananas. Detta är tydligen en normal lunch i Colombia, att man får förrätt, juice, plus att man får potatis och ris till huvudrätten.
 
 
Idag ska jag Vanessa och Gloria(super-volontär i Bogota) åka och hälsa på en skola lite längre upp i bergen. Det är en skola som ska börja ta emot studenter nu, så vi ska åka dit och presentera oss.
Taxin kommer klockan 05.45 och hämtar oss.. Tur att jag har jetlag och vaknade klockan 04.15.. :)
(klockan är 04.35 här nu)
 
Vädret här är ganska kallt. Förtsa dagen var det hyffsat varmt, så när jag gick i byxor och piké så var det nästan för varmt. Men igår frös jag med byxor och jeansjacka.. Det går lite upp och ner.. Även fast det kan bli upp till 25 grader på dagen så går man aldrig i shorts. Folk skulle förstå att jag var turist direkt om jag hade det.. Så det får väll bli att svettas i jeans och 25 grader.
 
Jag hade tänkt att skicka lite vykort hem, det är ju alltid kul. Men denn plan har ändrats nu, ni kommer inte få någon post från mig. Colombia har tydligen inga brevlådor eller postsystem.. Om ni skickar post till mig så kommer det i vår brevlåda, men om jag ska skicka till er måste jag använda privata bolag, typ dhl. Det skulle kosta ca 100 kr att skicka ett vykort.. Känns lite överdrivet faktiskt.
 
Jag ska ta bilder på mitt rum, som jag får flytta in i idag, lägenheten, kontoret och omgivningen. Än så länge får ni två bilder från Calle 116 där jag bor.
 
 
Pussss, hörs senare!

Dag 1: JAG LEVER!!

Efter att ha ätit frukost på Arlanda med Mamma, Anders, Sandra och Alex och fällt lite tårar i min ensamhet så hoppade jag på planet och började min resa. Allting gick jätte bra, satt bredvid en kille från Malmö till Miami som skulle till México och plugga i sex månader, skönt att få prata av nervositeten lite.

När jag kom till Bogota flygplats skulle jag själv ta en taxi till lägenheten. Vanessa hade berättat var jag skulle ta den så det skulle vara säkert samt visat hur huset såg ut. Det första jag märkte när jag satte mig i bilen var att det inte fanns några säkerhetsbälten och alla körde både galet och fort. Kände mig halvt rädd när jag satt i baksätet, helt själv en främmande stad och förstod inte vad någon sa.
Min spanska, som jag tyckte var ganska bra innan jag åkte hit, är ett skämt. Med nöd och näppe lyckades jag fråga taxichauffören om han ville ha pengar innan eller efter resan, men jag vågade och kunde inte fråga om växel, så han fick en trevlig dricks på 20%. Men att åka taxi i 30 min och betala typ 120 kr med dricks är helt okej :)

Väl framme i lägenheten möttes jag av Vanessa och hennes kompis Marcela. Efter en kopp te och lite allmänt snack så var det dags hoppa i säng i mitt nya rum(som jag bara skulle ha i natt, för imorgon åker en fransktjej hem och då får jag hennes rum).

Idag så börjades det med en riktigt god brunch, tror jag betalade 40 kronor för kalaset, känns ganska lagom J Det var jag, Vanessa, Mike(roomie) och 3 av deras kompisar, kul att lära känna lite folk här. Dagen fortsatte med en långpromenad med Vanessa, som visade mig en mysig marknad, lite shoppingställen mm.  Köpte lite nödvändigheter, typ simkort!
Mitt Colombianska nummer är: 0057 3142 933 997. Jag kan tydligen inte skicka sms till utlandet, men kanske kan ta emot :)

Under dagen har jag inte blivit rånad, skönt! Det är tydligen inte så vanligt att man blir rånad, vanligast med ficktjuvar. Man ska dock vara försiktig såklart och inte gå själv etc. När jag och Vanessa var på promenad gick det dock förbi två stycken konstiga killar, var av en gick med en kniv i handen.. Weird!

Handlade massa mat här och det finns sååå mycket goda frukter. Kan inte alla namn, men köpte på mig massa godsaker hem till smoothies och till yoghurten. Mums! Deras avokados är typ 3 gånger så stora som våra och ska tydligen vara jätte goda. Blir lite avokado/tomat sallad till middag tror jag :)

Ska ta massa bilder imorgon och lägga upp, är ju första dagen på jobbet!

Än så länge är Bogota niiice och alla roomies är super snälla!! Känns som att jag verkligen kommer trivas här!

Hörs sen, puss och kram

Miami, nästa BOGOTA

Sitter på Miami flygplats nu och chillar galet. Om 40 minuter ska jag boarda planet mot Bogota! Hör av mig när jag är framme!! :)
Pussss

Imorgon smäller det!!

Jag åker imorgon! Heeelt sjuuukt!! Har tvättat klart nu och börjat lägga fram kläder.. Dags att börja packa också antar jag..

5 månader av mitt liv ska få plats i en liten röd väska och på 20 kg?? Hur är detta tänkt?

2 dagar kvar

Kom precis hem från Täby Centrum med Mamma. VI körde lite sista-minuten shopping för att inhandla de sista nödvändigheterna inför resan, typ panodil, shampoo, nackkudde etc.. Dags för mig att börja packa snart.. åker ju om bara 2 dagar!! Ska tvätta det sista idag, så får jag köra ett packryck imorn!
 
Sa hejdå till Linnea idag med en lunch på strandbryggan, myspys, och ikväll blir det avskedsmiddag med Jossan och Frida. Bara några få som jag har kvar att säga hejdå till nu, innan det blir avskedsmiddag med familjen imorn.
 
Jossan, Jag och Linnea på min födelsedag

Gårdagens bravader

Träffade upp fina Paulina och käkade lunch igår. Det blev en hälsotallrik på Baresso, riktigt god! Sista gången jag träffade henne innan jag åker iväg. Känns konstigt att varje dag som går nu så säger jag hejdå till fler och fler..
 
Snygga Paulina på Baresso
 
Efter lunchen mötte jag upp Emma en snabbis för lite skitsnack, innan jag åkte och besökte Sandra och Alex i deras nya lägenhet. Helt nybyggd precis vid Telefonplan, superfräsch och ljus!
 
Både jag och Jossan var riktigt sugna på att gå ut och käka, så vi träffades upp och drog till Berns Asiatiska. Det var första gången för båda oss att äta där. Gluppska som vi båda är så beställde vi in någon sorts mega tallrik med sushi och sashimi, som säkert var menat för minst tre personer, men vå åt upp allllt... förutom nån äcklig makrill..
Kvällen avslutades med ett glas på Lydmars terass. Super mysigt ställe att bara ta ett glas på, med mycket växter, skön musik och trevlig personal.
 
 
pusss
 

HAPPYYY

Äntligen har mitt visum kommit! Innan jag lunchade med Paulina igår så åkte jag till amassaden och hämtade visumet, som jag har längtat!
 

Bilder från Görna Lund

Bättre sent än aldrig. Här kommer bilderna från när jag, Cattis, Matilda, Filippa och Frida var på grönan :)

 
pusss

Fullbokad dag

Nu är det bara 4 dagar kvar!!! Helt gaaalet att jag om 4 dagar sitter på Arlanda flygplats och väntar på att boarda planet!
 
Allting med visumet har löst sig nu. Jag ringde ambassaden igår och frågade hur det gick med mitt visum, så sa dom att det hade vart klart i en vecka ungefär.. Trots att dom sa att dom skulle ringa mig närdet var klart :P Känns rikitgt skönt att det är löst iaf! Ska åka dit snart och hämta upp det! :)
 
Efter jag hämtat mitt visum ska jag träffa fina Paulina och luncha, sista gången jag träffat henne nu! Sen blir det att träffa Emma på stan och fika, och efter det ska jag hem till Sandra och se henne och Alex nya lägenhet! Måste ju hinna se den innan jag drar iväg :)
Förhoppningsvis blir det middag med Frida och Jossan på stan ikväll, om Jossan kommer hem i tid. Bokar in varje minut dessa dagar för att hinna träffa alla nära och kära och säga hejdå.
 
Timmy, jag och Paulina på mitt flak
 

Lediga dagar och livet leker

Under de senaste dagarna har jag varit ledig och bara njutit av livet. Livet som arbetslös kan vara ganska skönt ibland, blir dock rastlös ganska ofta. Tur att jag har Frida till min undsättning som kan underhålla mig!
 
I Fredags skulle jag, Josefine och Frida gå ut och äta. Josefine lyckades dock dra på sig en halsfluss, så det skulle bara vara jag och Frida. När vi väl kom till Texas Longhorn på Birger Jarlsgatan så var det fler där än bara vi. Sara, Jonte, Gustav, Max och Gustaf var överaskningen som Frida och Josefine hade pratat om. Det blev en god middag, en äcklig drink och mys med vännerna. Kvällen avslutades på ett laserdome ställe i vasastan där vi spelade pingis och sällskapsspel, otippat men väldigt kul!
 
I lördags lagade jag och Frida världens godaste middag. Vi köpte god hängmörad entrecote från Australien som vi åt tillsammans med bea och potatisklyftor. För första gången fick jag visa mina grillkunskaper och jag var gryyyyymmmm!!! En perfekt grillad entrecote är svårslaget.
Citerat från Frida: "Woow, kniven bara gliiiider igenom köttet" och "Detta är det bästa köttet jag någonsin ätit" .
Min kära kompis Frida är nämligen van att äta övergrillad kyckling... :)
 
Jag och trötta Frida påväg hem i fredags.
 
Gårkvällen tillbringades med Carl-Johan Nilsson, en barndomsvän, och Frida. Jag och Frida låg sovandes i soffan medan Calle kollade på film efter film. Nu väntar vi på att pannkakssmeten ska stå till sig i kylen så vi kan börja dagen med en höjdarfrukost!!
 
Pusss och Kram chokadbanan

Arbetslös

Idag är första dagen som jag är arbetslös sen jag var 13 år... Igår var min sista dag på Coop Extra Danderyd, skrev på uppsägningspapper och fick blommor av min chef som tack för den här tiden. Vet inte riktigt hur det känns att vara arbetslös.. Det känns både skönt att slippa gå upp tidigt och jobba, men samtidigt konstigt då jag inte har något speciellt inplanerat. Nu är det bara 9 dagar kvar tills jag åker, så jag ska passa på att umgås med nära och kära.
 
Imorgon ska jag, Frida och Josefine ut och käka, vet inte riktigt var ännu, dom håller allt hemligt för mig... Får se vad det blir av! Det ska bli mysigt att träffa mina kära tjejer iaf!
 
Kvällen kommer spenderas med Cattis, Martin och en bra film. Cattis åker tillbaka till Norge imorgon, så det blir nog sista gången jag träffar henne innan jag drar till Colombia.
Cattis, jag och Martin på min student!
 
Lägger upp bilder från grönan strax! Datorn bråkar lite med mig...
 
 
 
 

Inget liv..

Jag har fått påhopp om att jag inte uppdaterar tillräckligt ofta... Förlåt! Det är nämligen så att jag inte har något liv just nu.. Jag jobbar och sover, that's it! Nu är jag precis hemkommen från en 14-timmars arbetsdag och tänkte sova lite innan jag jobbar en lika lång dag imorgon...
 
När jag kom hem från jobbet idag blev jag glatt överraskad! Mina försäkringspapper till Colombia hade äntligen kommit! Nu ska räkningen bara betalas så är det fixat!! :) Nu väntar jag bara spänt på visumet som BÖR komma snart... !
 
Igår var en riktigt rolig dag, en awesome tjejdag. Jag, Frida, Cattis, Matilda och Filippa åkte till Gröna Lund och tillbringade dagen med åkturer, mat, lotter och godis. Matilda vann en 2 kg center medan jag och Frida inte vann något alls.. Trots att vi gjorde av med 10 gånger så mycket pengar på lotter... Livet är allt orättvist ibland..
Kvällen avslutades med en mysig kväll på Gustafs altan med Jonte och Frida.
 
Jag laddar upp alla bilder från gårdagen imorgon efter jobbet :)

Sov gott! Puss
 
Ps. Vi har inget varmvatten hemma, så de senaste 3 dagarna har jag duschat i 16 grader kallt vatten....
I N T E  K U L ! Imorgon kommer hantverkaren, hoppas det fixar sig så jag kan ta ett lååångt varmt bad när jag kommer hem från jobbet. Ds.
 
 
 

13 dagar kvar!!!

Nu är det bara 13 dagar kvar tills jag tar mitt pick och pack och drar till Bogota!! Hur sjukt är inte det? Folk frågar mig hela tiden om jag börjar få resfeber, men nej faktiskt inte. Jag har inte insett riktigt att jag ska åka.. Tror jag kommer fatta det sista veckan när jag börjar packa och sen när jag sitter på Arlanda.
När jag åkte till Nya Zeeland förstod jag inte riktigt att jag skulle vara borta ett år för än jag hade varit borta en månad :P Tiden går fort när man har roligt och det året susade förbi, vilket dessa 5 månader säkert också kommer göra!
 
Kvällen igår var super mysig! Mötte upp Josefine på Motwalls, på roslagsgatan i Stockholm. Jätte mysigt ställe med god mat, skön stämning och urtrevlig personal!
Både jag och Josefine beställde in deras hamburgare gjorda på högrev, muuums!! Båda rullade hem till henne med matkoma och satte på en Ingmar Bergma film, Persona. Den var ganska speciell, men Ingmar Bergman filmer är ju något som måste ses.
Drog vidare till Oyster Bar sen och träffade Frida och Jossan. Blev en sväng förbi hotellet innan en tidig hemgång. för mig.
 
 
 
Svanenmärkt restaurang med närodlat, smart att man fick menyn på en iPad
 
Fina Josefine!
Sjuuukt god hamburgare som jag verkligen kan rekommendera
 

God mat och film

Ikväll blir en rikitgt lugn kväll, kan behövas ibland. Planerna var först att käka ute med Josefine och sen möta upp Jossan och Frida och gå ut. Både jag och Josefine var trötta och bestämde oss för att strunta i utgång, det blir istället mysigmiddag på en restaurang nära henne med närproducerad mat följt av filmkväll hemma hos henne. Mys!
 
Jag och Josefine på studenten

Härlig dag

Började dagen igår med att baka scones till Michelle, Frida och Jossan, men med Jossans och Fridas morgonhumör slutade det dock med mysfrukost med bara mig och Michelle...
 
Mysfrukost i solen
 
Efter jobbet så avsutades kvällen med några glas vin på Langolo och sen Oxid, skön kvällen med tidig hemgång.
 
Jossan och Jag på Oxid
 
Nu blir det filmmys med Michelle tills jag drar in till stan och möter upp Josefine för middag! :)

Myskväll

Jobb jobb och jobb! Såklart jag spenderade hela dagen på jobbet, coop extra Danderyd. Som tur är fick jag sluta 2 timmar tidigare, så jag hade tid över för mina coola kompisar. Jossan och Frida mötte upp mig för lite handling och sen myskväll med god mat och tjejsnack.
 
Mysmiddag med tacos, chips och ostbågar. Och JA, ostbågarna fick största skålen på bordet ofc!
 
Nu fortsätter kvällen med Forrest Gump med Micha, Jossan och Frida. Underbar film!

Varför Colombia?

Ofta när jag berättar att jag ska åka till Colombia i 5 månader får jag frågor som; Varför?? Colombia?? Är du galen??

Det hela började med att jag sista året i gymnasiet kopplade ihop mitt projektarbete och AFS, utbytesorganisationen jag åkte till Nya Zeeland med. Jag arrangerade en skidresa för alla utbytesstudenter i Sverige. Precis innan resan skulle äga rum, efter allt arbete och planering, så gick jag och generalsekreteraren för AFS Sverige, Marit, ut och tog en matbit, för att koppla bort allt arbete och bara ta det lugnt!
Under middagen kom det upp att jag gärna ville ut och resa, lämna Stockholm och se något mer ute i världen. Det var då Marit som kom med den brillianta idén att jag skulle åka och praktisera/volontära för AFS i något annat land och Colombia var då det första som kom på tal. När en sån chans dyker upp är jag inte den personen som velar, vill åka någon annanstans, eller säger nej. Klart jag skulle ta chansen att åka till Colombia, hur häftigt som helst!!
 
På AFS-kontoret i Bogota finns det även en svensk tjej, Vanessa, som jobbar där. Det är hon som hjälpt mig att fixa boende, papper till visum mm. Känns väldigt skönt att ha en svensk där som jag vet att jag kan prata med!
 
Många tycker att jag är helt galen som åker till Colombia, kanske inte världens tryggaste land. Colombia har dock under de senaste åren blivit mycket tryggare, vilket bland annat har lett til att de i dagens läge tar emot utbytesstudenter och volontärer från hela världen, och jag är en av dem. I Bogota finns det, precis som i alla städer, områden man bör undvika. Det som gäller är att lyssna på dem som bor där och ta till sig deras råd, så bör allting gå bra.  
 
Jag är inte den som säger nej till upplevelser, här hoppar jag fallskärm i Nya Zeeland
 
17 dagar kvar nu och jag är såååå taggad!!

Ledig dag

Riktigt skönt att få sova ut idag! Har inte sovit till halv 10 på jätte länge! Vaknade upp till en mysig godmorgon-lapp som Michelle hade lagt på köksbänken och avnjöt en god frukost, äggröra!
Den lediga dagen blir inte allt för rolig, då den ska spenderas med tvätt och städning. Längtar tills ikväll då en gäng kompisar ska träffas och mysa och snacka skit!
 
[tvätt]
Dags att ta itu med tvättkorgen nu..

Jordgubbar i stora lass

 
Nu är jag äntligen hemma från åter en kväll på jobbet. Från att jobba ca 8 timmar i veckan under gymnasietiden så jobbar jag nu mellan 30 och 45 timmar i veckan.. Men cash is king! Jag behöver ju alla pengar jag kan få till Colombia. 
 
Michelle har precis flyttat in hos mig för att göra mig sällskap hemma. Spenderar nu kvällen med att kolla på New Year's Eve och äta massor med jordbubbar. Mamma har ringt och tjatat på att jag ska plocka jordgubbar ur hennes trädgårdsland innan maskarna äter upp dem. Det fanns sjukt mycket!! VI plockade ihop en skål till filmen och det finns säkert fem till skålar att plockas.   
 
Muuums
 
Imorgon ska jag njuta av min enda lediga dag denna vecka! Nu är det dock dags att vara social med Michelle!
God natt!

18 dagar kvar!

Istället för att behöva skicka ut mail till alla nära och kära, så tänkte jag att det vore smart att starta en blogg istället. Här kan ni läsa om mina förväntningar och min vardag i Bogota.

Nu är det bara 18 dagar kvar...! Jag kan inte riktigt förstå att jag snart sitter själv på ett plan mot Colombia!
Förberedelserna inför resan börjar i alla fall gå framåt. Idag har jag varit på den colombianska ambassaden för att lämna min visumansökan. Personalen på ambassaden var jätte trevliga och sa att min ansökan såg bra ut. Nu ska den skickas till Colombia för genomgång och sen bör jag få svar inom en vecka. Vi får hålla tummarna för att den blir godkänd! :)
 

Den kompletta visumansökan
RSS 2.0