Sista sömnen i Colombia

Igår på jobbet så beställde vi pizza och köpte tårta som vi åt till lunch. Det kändes lite konstigt att säga hejdå till alla kollegor och gå vägen hem en sista gång! Det blev dock en lyckad sista arbetsdag!


På kvällen så träffades jag, Vanessa, Marcela, Mike, David, Marco, Louise och Ana upp och tog en drink samt åt lite plockmat. En mysig kväll som slutade ganska tidigt, pensionärsBella som jag är.. :) 
 
Idag träffade jag upp Vanessa och åt en trerätters lunch samt tog en promenad, riktigt gott och mysigt! Vanessa är den person som jag kommer sakna allra mest här! Nu har jag precis packat det mesta och ska snart äta middag, sen blir det en kvällsfika innan jag går och lägger mig för sista gången här i Colombia! 
I och med att det är sista dagen och natten här för mig så kommer detta även vara mitt sista inlägg! 
Imorgon klockan 03.30 kommer taxin och hämtar upp mig för att ta mig till El Dorado, flygplatsen i Bogota. Klockan 07.20 går mitt flyg till Miami, wiiihoooo!!! :D 
 
Med detta sista inlägg vill jag även passa på att gratta världens bästa Mormor som fyller idag, den 23e december!! Hoppas du får en fin födelsedag!! Jag ser fram emot när jag kommer hem och åter igen kan ringa dig hela tiden!! :) GRATTIS!! 
 
 
 
 
Här är fina Morfar och Mormor! Grattis!! :) 

Besök från Ecuador

I onsdags och igår så hade jag besök från Ecuador. En svensk väns flickvän från Ecuador kom till Bogota för ett möte på svenska ambassaden i Bogota och då sov hon i min lägenhet en natt. 
I onsdags så lagade vi och alla roomisar tacos tillsammans och njöt av kvällen med skratt. Igår så sprang jag och Coni, som hon heter, runt till olika byggnader och blev runtskickade tills vi äntligen fick tag i rätt man till mötet! 

Ikväll ska jag, Vanessa och Marcela äta middag innan vi möter upp David och Mike för några drinkar. Idag är även min sista dag på jobbet, så vi alla ska ut och äte lunch tillsammans. Känns lite konstigt att säga hejdå till alla kollegor! 
 
Imorgon blir det mest packning för min del, kanske en snabb fika med två kompisar! Puss&Kram
 
 

De sista dagarna

I lördags när vi var klara med tyskarnas utvärderingar mm så gick vi upp till Usaquen för att äta middag. Mitt i Usaquen finns en park, som nu var otroligt vackert upplyst med julbelysning. Alla parker är vid juletid upplysta, precis som jag skrev om när de hade stängt av gatorna för att man skulle kunna beskåda de fina ljusen. 

I söndags innan vi åkte till flygplatsen för att säga hejdå till tyskarna så hade jag en riktigt lugn och skön dag. Jag köpte med mig picknick och satte mig i en park, njöt av solen och läste en bok. 
 
I måndags så gick jag och såg Hobbit, den nya biofilmen, med tre kompisar. Varje dag framöver så har jag något inbokat för att kunna säga hejdå till alla vänner. Ikväll ska jag på en koncert med Vanessa och Marcela, imorgon efter jobbet ska jag träffa upp tre vänner  och på fredag, min sista kväll som jag kan gå ut, ska jag träffa mina favoriter för några drinkar. Det blir jag, Vanessa, David, Mike och Marcela. Perfekt sätt att avsluta min tid här! :) Hela lördagen kommer bara gå åt åt att packa, kanske en fika med en kompis om jag hinner med det!  

Det känns så konstigt att om bara 4 dagar åker jag till Miami! Om man är på semester så känns 4 dagar som en lång tid, man har tid att göra super mycket, men nu är 4 dagar ingenting!! Puss&kram

 
 

Fem månader i Colombia

Om bara 5 dagar sitter jag på flyget till Miami, vilket betyder att hela fem månader har flugit förbi! Det känns som att det bara var en månad sedan som jag skrev att det då redan hade gått en månad här och det känns som att det bara var två veckor sedan jag kom hem från min resa till Medellin och Cartagena. Jag antar att detta är ett bra tecken, tiden går ju faktiskt fort när man har roligt. 

Denna tid har dock inte bara varit rolig, utan även jobbig i vissa stunder. Denna resa är den som jag har saknat familj, släkt och vänner som mest. Jag trodde att det skulle vara ungefär som mitt år i Nya Zeeland, då jag faktiskt inte hade hemlängtan över huvud taget, utan allt flöt på. Denna gång var det dock annorlunda. Min tid här har varit fantastisk, missförstå mig inte, men nu har jag varit själv ute i världen. Jag har inte haft en värdfamilj som har tagit hand om mig, jag har fått ta hand om min egen ekonomi, jobba och jag har fått ta precis allt ansvar själv, i ett land som jag inte visste någonting om. Detta har varit skrämmande men även otroligt lärorikt, kul och spännande! 
 
Jag har lärt mig att jag är väldigt duktig på att ta eget ansvar, jag har ju faktiskt klarat mig helt själv i fem månader i Colombia. Colombia liksom, ganska coolt! Genom att jag har varit den enda som har bestämt över mig själv så har jag fått fatta beslut som har styrt min tid här. Det började redan i februari/mars då jag tog beslutet att faktiskt åka hit.

Under min tid här i Colombia så har jag börjat uppskatta andra saker i livet. Det gör ju faktiskt inget om man har tråkigt ibland, livet är inte alltid roligt. Att sitta hemma en fredagskväll och titta på en film själv är faktiskt väldigt skönt det också, helgerna handlar inte bara om att gå ut och festa, det finns mer än det. Familjen och vännerna är obeskrivligt värdefulla, något som alla faktiskt inte har! 

Jag har fått en se en annan vinkel av världen än den jag var van vid. Mitt liv är ett paradis jämfört med andras liv runt om i världen. Sverige är ett paradis. Bara en timme från min lägenhet i Bogota så svälter människor, tjejer tvingas till graviditet och familjer saknar hus. Trots att jag, som en enda människa, inte kan göra mycket åt denna situation, så tror jag att det är väldigt viktigt att man är medveten om hemskheterna i världen. Det man läser i tidningarna och ser på nyheterna är ingenting jämfört med verkligheten. Medvetenheten påverkar dina beslut, vilket i längden hjälper människor runt om i världen. 

Under fem månaders tid har jag sett otroligt mycket. Jag har sett fina stränder, olika städer, fattigdom, regnskog, fått chansen att träffa fantastiska människor och jag har fått uppleva en helt annorlunda kultur. 
Jag är otroligt glad att jag tog denna chans. Att jag har fått se ännu en del av världen. Jag har totalt ändrat min syn på Colombia. Från att tro att det är ett land med bara krig, droger, mord och hemskheter så vet jag nu att det är ett land med det mesta. Krig och hemskheter finns, absolut, men det positiva väger upp. Människorna är otroligt öppna, deras kaotiska vardag är på något sätt charmig och allt verkar vara möjligt. 

Det är svårt att försöka lista ut hur man som person har förändrats under en viss tid, men detta var mitt försök till det i alla fall. Under ytan tror jag att det finns många förändringar, som jag inte ser och märker, men som följer med mig in i framtiden för beslutfattande och tänkande. 

Om ni har några funderingar kring min tid här så kommentera gärna, så ska jag försöka svara på det bäst jag kan! 

Här får ni en blandad kompott av bilder från min tid här. Puss&Kram! 

 

 
 

 
 

 

I´m back!

Hej på er!! Jag glömde helt bort att jag hade en blogg, hehe! 
Hela helgen har spenderats med tyskastudenter på deras end of stay camp. Jag kommer själv ihåg när jag åkte hem från Nya Zeeland, oj vad jag grät!! Det är helt otroligt va nära man kommer med folk under bara ett år. Jag har ju faktiskt två familjer nu, en i Sverige/Norge och en i Nya Zeeland! 

Idag har jag haft ledigt från jobbet som kompensation för att jag jobbade hela helgen. Dagen har tillbringats i sängen med Criminal Minds och om 15 min ska jag gå och klippa mig! Håret känns riktigt risigt så vill ha en liten uppfräschning innan Miami och Sverige :) 

Imorgon eftermiddag (kväll för er) så kommer det upp ett inlägg om hur jag som person har utvecklats under denna tid här i Colombia, nu är det ju bara sex dagar kvar! Det blir som en liten sammanfattning :) 
 
Här kommer det en bild som lades upp på facebook från luciatåget! 

Jag står till höger, 2a personen bakom Lucia. :) 

Puss&Kram! 

Världen är allt liten!

Jag hade en riktigt bra kväll igår!! När jag kom till residentet så övade vi in och utgång inför luciatåget, sångerna samt provade lucialinnen. Vi var ca 16 personer i tåget samt några barn mellan 2 och 7 år som gick med. 
Själva luciatåget gick riktigt bra! Sången satt som en smäck och in och utgången blev perfekt! Publiken var imponerade och gav oss all uppmärksamhet under tågets gång, riktigt kul!
 
Efter luciatåget gick vi alla ner till julfesten där det fanns svenska godsaker att hugga in på! Det fanns lax, jansons, köttbullar, prinskorv, knäckebröd, prästos, herrgårdsost, kanelbullar, glögg, pepparkakor och mycket mer! Muuums!
Tyvärr var det ingen som kunde ta bilder med min kamera, så jag får vänta med att lägga upp bilder tills någon annan lägger upp på facebook eller liknande! :) 

När jag stod och pratade med en dansk tjej så ser jag en man som jag känner igen, men jag kom inte ihåg var jag kände igen honom från. Efter ca en timmes funderande så kom jag på var jag trodde jag kände igen honom från. Han liknade ägaren av ett café vid mitt gamla gymnasium som heter Smörgåsboden, där vi ofta åt lunch eller köpte med oss mackor. 
Jag gick fram till honom och frågade om han var svensk och om det faktiskt var han, ägaren, vilket det faktiskt visade sig vara! Han kände igen mig också och vi båda blev väldigt förvånade av att se varandra där, på andra sidan jorden, på den svenska ambassadens julfest!! Han hade nu sålt cafét och flyttat hit för att tillbringa minst två år med hans sambo som jobbar på ambassaden! Världen är allt liten ibland!! :) 

Vid 21.30 ungefär så hoppade jag på bussen hem. Igår så var det en extra ciclovia, när vägarna stängs av för att promenera och cyckla. Denna kväll stängde dom av några av vägarna mellan 18 och 24 för att folk skulle kunna titta på alla fina julbelysningar. Så min lilla promenad hem från bussen var otroligt vacker! Bilarnas ljus var borta, gatorna  var fyllda av gående människor och husen samt parkerna lyste upp den mörka vinternatten, mys!! 
 
Hår får ni två bilder på mig påväg till Luciatåget :) 
 
 
Ikväll ska jag bara ta det lugnt, imorgon och på söndag blir det AFS-läger!! :) 
Hoppas ni alla får en bra helg! Puss&Kram


Lucia

Idag skulle jag gärna varit hemma i Stockholm. Varje Lucia så brukar nämligen jag, Mamma och Anders titta på Luciamorgon på tv samt äta lussebullar, papparkakor och dricka varm choklad med massaaa vispgrädde!! 
Istället vaknade jag upp till ett ganska varmt och soligt Bogota, åt frukost och gick till jobbet. På jobbet har jag nu druckit varm choklad och kollat på reprisen av Lucia på SVtplay, dock inte samma sak som att sitta hemma en mörk vintermorgon. 
 
Klockan 17 i eftermiddag ska jag och luciagänget mötas upp på det svenska residenset för att öva inför kvällens luciatåg. Klockan 19.30 tror jag att tåget börjar och det kommer vara 300-400 gäster! Det känns lite pirrigt men det ska samtidigt bli väldigt kul!! :) 
 
Om exakt 10 dagar så landar jag snart i Miami, jisses vad tiden går fort! Jag vet att jag skriver det hela tiden, men det är sant! Tien flyger förbi utan att jag märker det! Imorgon ska jag antagligen besöka en saltkyrka utanför Bogota och i helgen är det end of stay camp för några studenter, sen wiisp, så är det måndag och sista veckan här för mig.. 
 
Hoppas ni njuter av Lucia idag!! (btw, varför var det en rappare i luciatåget på tv...?) 
Puss&Kram

Söta apor och en liten krokodil

Här är lite bilder på mig när vi matade de söta aporna samt på mig och krokodilen. När jag höll i krokodilen var jag tvungen att hålla jätte hårt, så den inte skulle ta sig ur mitt grepp och bita oss alla.. :) 
 
 
 
 
 
Puss&Kram

Amazonas, 2-8 december

Woooow vilken resa!! Dessa sex dagar är dagar jag aldrig kommer glömma! Att få tillbringa dagarna med apor, krokodiler, promenader i regnskogen och båtturer på Amazonasfloden var helt underbart!
Jag skriver en liten sammanfattning här åt er, dag för dag, samt lägger upp massa bilder i slutet av allt :) Detta blir nog mitt längsta inlägg någonsin :) 

Innan själva resan med alla studenter började så sov jag, två afs-volontärer och två andra över en dag innan. Vi åt middag och bara tog det lugnt!

Dag 1, Måndag:
Innan studenterna anlände till Leticia, som ligger lääängst söder ut i Colombia i Amazonas, så begav vi oss till hotellet som vi skulle bo på för natten. Ett riktigt fint hotell, jämfört med vårt hostell, som hade pool. Förmiddagen spenderades med att lata sig i poolen och försöka överleva 40 grader och ett mycket fuktigt väder! 
VId 16-tiden hämtade vi upp alla studenter och åkte tillbaka till hotellet, där väntade en sen lunch. Efter lunchen begav vi oss mot Brasilien, vilket bara ligger 5 minuter bort med buss. Där åkte vi först till Amazonasfloden där vi såg tittade på punkten där Peru, Brasilien och Colombia möts. Efter det åkte vi till en chokladaffär följt av en marknad med massa skor. Det var ganska fascinerande att så fort man kom över gränsen så började dom prata portugisiska. 
Kvällen avslutades med middag och vila på rummet.
 
Dag 2, Tisdag:
Efter en god hotellfrukost tog vi med oss all packning och gick ner till hamnen där 3 stora båtar väntade på oss, vi var ju 64 personer totalt. Vi åkte ut på Amazonasfloden och mot en by som heter Macedonia. Där dansade den inhemska befokningen för oss, barnen målade teckningar åt oss och vi lärde oss lite nya ord på ett språk som heter Takuna. Färgerna som barnen använde var helt naturliga, något som Celle skulle älskat. Alla färget kom från olika blad och frukter och pappret de målade på hade de gjort själva. Jag fick en målning av en liten pojke som heter Mai Col. 
Efter att vi besökt byn tog vi båtarna till Puerto Narino som ligger vid Amazonasfloden i Colombia, där vi skulle spendera två nätter. Vi åt lunch på en liten restaurang och gick sedan och lämnade vårt bagage på vårat hostel som låg mitt inne i djungeln. 
När alla hade fått sina rum så tog vi på oss badkläder och tog båtarna till en liten sjö. Där hoppade vi alla i och badade, med delfiner simmandes bara 10 meter ifrån oss. Delfinerna vi såg mest av i Amazonas var inte vanliga gråa, utan rosa delfiner. De kan röra nästan alla delar av kroppen, som människor, och får en rosa färg när du växer upp. 
När vi hade badat klart åt vi middag och gick sedan till ett historiskt hus inne i djungeln, där några Takuner pratade om deras historia och traditoner. Vi fick även vara med och dansa en dans som pågick i ca 30 mintuer, men som egentligen kan pågå i tre dagar. 
 
Dag 3, Onsdag: 
Efter frukost tåg vi båtarna till en annan liten by. Där lärde barnen oss hur man flätade armband och de äldre damerna lärde sig hur man gör krukor. Vi såg även en "svensk skola" som blivit donerad av en svenska organisation, kul med lite svenskt ute i djungeln! 
Efter vi besökt den lilla byn åkte vi tillbaka till puerto narino där vi hade lunch och sen gick till en foundacion där vi lärde oss om krokodiler, delfiner och anakondor. Sedan gick vi till ett utsiktstorn där vi beskådade den fina solnedgången över Amazonas.
På kvällen tog vi det bra lugnt, åt middag och hängde på vårat hostell. Min natt var dock inte så rolig. Jag hade ätit något konstigt så jag spenderade natten med att spy, spy och spy... bläää. 
 
Dag 4, Torsdag: 
Efter frukost tog vi med all vår packning till båtarna. Där åkte vi iväg till en annan liten by där vi gav bort skrivböcker till fattiga barn. Efter det tog vi båtarna till Peru. Där promenerade vi 1,5 timme i regnskogen innan vi kom fram till en otroligt vacker plats där vi skulle spendera sista natten. 
När vi väl var framme åt vi lunch och gjorde däreftet olika aktiviteter, så som fiske, båtturer, kayaking och klädklättring. Då jag inte mådde så bra så låg jag mest i en hängmatta och sov. En liten båttur hängde jag dock med på. Vi åkte ut på en liten flod till ett träd där det fanns massa apor som vi matade med bananer. De hoppade på oss, åt ur våra händer och en apa låg och gosade i mitt knä. En riktigt cool upplevelse!
När vi hade ätit middag så gick halva gruppen en nattpromenad i skogen och halva åkte ut på floden för att kolla på krokodiler. Vår lilla båt hittade ganska många små krokodiler, var av en som vi fångade. Jag klappade den och höll i den, sjukt läskigt! Jag har i alla fall alla fingrar kvar :D 
 
Dag 5, Fredag: 
Vi åt en tidig frukost och promenerade sedan tillbaka genom regnskogen till båtarna. Vi åkte tillbaka till Leticia och hotellet vi spenderade första natten på. Där badade vi alla i poolen, åt lunch och sedan åkte vi till flygplatsen. Alla studenterna åkte hem och jag och volontärerna stannade för en till natt i Leticia. 
Denna natt spenderade jag på hotellet med poolen, då jag fick 50% rabatt på rummet, sjuukt värt!! 
Denna dag var även dagen för ljusen, något de firar i Colombia. Gatorna var fyllda med levande ljus, väldigt fint!
På kvällen tog vi en taxi till brasilien och drack en brasiliansk öl, innan vi promenerade 15 minuter hem. 
 
Lördagen spenderade jag i poolen, innan vi åkte till flygplatsen och for hem till Bogota. Det var faktiskt väldigt skönt att komma hem till sen säng, dusch och lägenhet. Borta bra, men hemma bäst (Bogota är ju faktiskt hemma 18 dagar till). 

Resan var helt fantastisk!!! Det ända dåliga var att 7 personer blev magsjuka, en tjej blev biten av en skorpion
och en kille blev miten av en piraya.. Konstiga saker som kan hända ute i regnskogen :P 

Här får ni massaaa bilder! Jag lägger upp lite mer bilder i något annat inlägg. Jag ska nämligen få lite bilder skickade till mig på mig och apor och på mig och krokodilen :) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pusss på er! 
 
 

Amazonas here I come

Om bara två timmar sitter jag i en taxi påväg till El dorado, flygplatsen i Bogota. Klockan 13 går flyget och vi kommer fram i Leticia klockan 15.
Ikväll blir det bara att ta det lugnt, käka någon god middag och jag ska även möta upp några studenter som kommer till Leticia ikväll. Imorgon klockan 15 kommer de resterande studenterna till Leticia, så vi möter upp dom på flygplatsen och sen kör vi igång med resan!! :) Resan avslutas på fredag, men jag sover i Leticia en extra natt, så jag kommer hem på lördag kväll! Wooow vad detta ska bli coolt, 6 dagar i Amazonas i Peru, Brasilien och Colombia!! :D

Som ni förstår kommer jag inte ha internet under denna tid. Jag vill därför passa på att gratta min älskade syster Catharina som fyller 25 år på fredag samt min älskade systerson Leon som fyller 4 år på fredag!! Gratttis till er!!! Tro inte att jag har glömt eran dag bara för att jag inte grattar er på fredad. Ni får ett grattis på lördag kväll istället :) 
Pussss <3

Här är en fin bild på dom båda från sommaren 2010. Pusss på er!
 

School´s out for winter, wihoo

Igår hade jag min sista spanskalektion och därmed även det sista provet. I och med att jag åker till Amazonas imorgon så missar jag hela nästa vecka, kursens sista dagar, när resten av klassen har provet, så jag var tvungen att göra det igår. Detta prov var myyycket svårare än det förra, men jag hoppas fortfarande på bra resultat! Min kompis Billie ska hämta upp mitt resultat nästa vecka, för skolan stänger efter det, och ge det till mig på lördag när jag kommer hem :) 
Det kändes väldigt skönt att ta transmilenion hem från skolan en sista gång. Nu är det jullov innan min juridiska introduktionskurs börjar i januari. Jag kommer läsa den på 50% under hela våren för att känna av hur det känns med juridiken :) 

Igår tog jag det bara lugnt, åt en myycket god middag som jag köpte hem. Hummus, falafel, pitabröd och någon köttröra. Riktigt mumsigt!! 
 
Vaknade klockan 07.30 idag... En lördag?!?! Vad är det för fel på mig? Det måste nog vara mammas och mormors gener som tar över mig.. :) Det blev i alla fall en riktigt bra start på dagen! Jag åt nybakat bröd, drack te och kollade på julkalendern. Riktigt kul att Mysiteriet på Greveholm är tillbaka, det är den enda anledningen till att jag kollar.
Det får mig att vilja åka hem till Mormor och Morfar, bädda ner mig i soffan, äta "skinkmacka utan skinka, rostad med smör" och kolla på gamla Mysteriet på Greveholm på film! 

Helt sjuukt att jag åker till Amazonas imorgon!! Idag kommer dagen spenderas med att packa och jobba, har lite grejjer jag måste göra innan jag åker iväg imorgon. Amazonas, woooow, cooolt!! Ska se till att ta massaa bilder! Hoppas bara att dom har eluttag så jag kan ladda kameran efter några dagar... :) 

Nu ska jag börja med packningen! Vi hörs imorgon en sista gång innan jag åker iväg :) 
Pusss
RSS 2.0