Bogota->Medellin->Cartagena->Bogota

Jag håller på att packa inför min lilla resa. Imorgon klockan 13:40 lyfter planet mot Medellin. Där är jag och Cristina tillsammans tills på måndag, då vi flyger till Cartagena och möter upp 8 kompisar. Ska bli riktigt kul att få åka runt och se lite mer av Colombia än bara Bogota. 
Det kommer bli väldigt dåligt med bloggande under denna resa, ni är välkomna tillbaka nästa söndag då jag kommer hem . Jag ska ta massa bilder som ni ska få se! :) 
 
När jag kommer hem så väntar det ett paket på mig, tjohoo!!! Älskade mamma har nämligen överraskat mig med ett paket med okänt innehåll! Jag måste dock gå till banken och få ett papper, för att sedan kunna ringa posten för att få paketet levererat hem till oss. Allt ska vara så komplicerat i Colombia :P Jag har inte tid att gå till banken innan jag åker, så det får bli efter resan. Kul att ha något att se fram emot när jag kommer hem :D 
 
Väskan är nästan redo. Komiskt att jag nästan tar med mig lika mycket på denna resa som jag gjorde när jag åkte hit till Colombia. :) 
 
Glad tjej som är redo för turistande, sol och bad! Ska bli skönt med lite värme!

Hörs om 10 dagar! Pusss på er alla

Världen är liten

Varje gång någon ska åka utomlands med AFS Colombia kommer dom alltid dagen innan eller samma dag till AFS-kontoret för att få lite praktisk information. Idag kom det en kille med sin familj som ska åka till USA ikväll. Hans bror kom hem från ett år Nya Zeeland i Januari så Vanessa passade på att presentera oss för varandra. 

Han berättade att han bodde i en liten stad som heter Whakatane, på Ohope Beach! Detta var samma stad som jag bodde i när jag va i NZ. En liten stad med 30 000 invånare och han bodde också där! Han bodde nån kilometer ifrån mig bara.
Hans idrottslärare visade sig vara min familjevän och det sjukaste var att hans värdsyster, Georgia, gick i samma klass som jag gjorde!
Han känner massa av mina gamla vänner, vet var mitt hus ligger, vet vem killen jag var tillsammans med är och han hade samma lärare som jag hade! Herregud va världen kan vara liten ibland! :) 

Detta är inte första gången något sådant händer mig inom AFS. Det är alltid någon som känner någon eller som bott i nån familj eller gått i samma skola.
 
AFS- Connecting lives, Sharing cultures
 
 

Helgen

Internet slutade fungera i lördags morse, så kunde tyvär inte blogga under helgen. Sorry mina trogna läsare!

På fredagen hade jag, Vanessa och Daniel anordnat en hejdå-drink för en tysk volontär som ska åka hem. Jag och Vanessa hade tänkt att stanna någon timme bara och sedan gå vidare, men kvällen var så rolig så det blev många timmar med dans, öl och skratt.
Stället vi var på var ett super mysigt ställe uppe i Usaquen, ett område nära oss. Baren var mysigt inredd och efter klockan 22 så började ägaren, ganska full, spela live med sitt band. Han livade upp stämningen rejält och fick alla gäster att bli på topp-humör!

På lördagen besökte jag ett solarium nära oss för att inte behöva ligga kritvit på stranden i Cartagena (Jag vet att Mamma, Cattis och Celle tycker jag är såå töntig). Detta ställe var 10 gånger så modernt som ställena jag besökt i Stockholm. När man kom in så välkomnades man av en receptionist som gav än en handduk och hårskydd. Hon visade vägen till det solarium man ville användaoch låste upp (det fanns 5 sorters solarium, beroende på vilken hudfärg man har). Rummet var väldigt stort och fräscht och solariumet var super modernt, förstod först inte vad alla funktioner var till för..
När jag kom ut till receptionen efter att ha solat mina 25 minuter så fick man ett glas med färskpressad morotsjuice, för att man ska bli brunare(innehåller massa betakaroten). Coolt ställe som jag säkerligen kommer gå tillbaka till! :)

Igår, söndag, så var jag och Vanessa uppe redan klockan 9am beredda att gå ut på vår söndagspromendag. Vi hade bestämt oss för att gå ännu lite längre denna gång och fortsätta trappa upp längden varje söndag. Detär så skönt att vara ute och gå på söndagar då det är Ciclovia, bilarna får inte köra på vissa vägar så man ska kunna gå/springa/cykla.
Det blev en 2 mil lång promenad med stopp halvvägs för att äta lunch med några kompisar. Riktigt skön promenix som avslutades med marknaden i Usaquen. Kom hem med trötta ben och en fin höstig sjal/halsduk.

Nu ska jag och Vanessa strax gå till jobbet. Amazonas-resan börjar dra igång, det är 55 studenter som är intresserade av att åka! Tjohoo! Kommer bli riktigt kul! Puss på er

Såser

Något som colombianer är väldigt dåliga på är såser. I Sverige så får du nästan alltid en sås till köttet, fisken eller kycklingen, men inte här. Här får du proteinet serverat med potatis, ris och sallad. Det blir ofta en gaska torr måltid.  Den ända gången du får en sås är om du beställer en hamburgare och då är det dreas fejk ketchup som kommer med. Creme fraiche existerar inte här, så det är inte så lätt att bara slänga ihop en lätt sås heller. 

Det är märkligt vilka saker jag kommer uppskatta när jag kommer hem. Förut har jag alltid tagit såser förgivet, men nu är det något lyxigt, något jag inte får ofta. 
 
Det skulle sitta ganska fint med kött, bea och sallad nu :) muuums!

Mumsig bild lånad från http://alltomlchf.blogspot.com 
 

Dumma kinamat

Ligger hemma i sängen idag. Gick hem från jobbet efter en timme pga att jag inte mådde bra. Hade känt mig konstig hela morgonen..
Det är nån magförgiftning tror jag. Misstänker att det är kinamaten jag åt igår..
Herregud va tråkigt det är att ligga hemma och inte kunna göra något. Jag tror det ligger i släkten att bli rastlös efter en timme, då mina syskon, mamma och mormor också blir det :)
Ska be Vanessa skicka över lite jobb nu så jag har ngt att underhålla mig med de stunder jag känner mig bättre :)

Dålig uppdatering

Förlåt att jag är så dålig på att uppdatera, jag har bloggtorka.. Ingen aning om vad jag ska skriva om.

Vad är ni intresserade av att läsa? Ställ lite frågor som jag kan svara på eller ge exempel på vad ni vill läsa om :) 
 

Falska sedlar

Igår när jag och Marie gick till Carulla, matbutiken precis vid oss, så var allt som det brukar vara. Vi gick genom butiken, plockade på oss det vi ville handla och gick till kassan. Väl framme vid kassan plockade jag upp mina varor på bandet och väntade på att kassören skulle blippa förbi alla varor. 

- 12 500 pesos tack, sa kassören, varpå jag snällt ger han pengarna.
 
Han tittade noga på min 10 000 pesos sedel och ger sedan tillbaka den till mig och säger att den är FEJK..
 
PINSAMT! Förhoppningsvis förstod han att jag inte försökte lura butiken, utan endast var en utlänning som inte fattade något.
 
På butikerna här så känner de alltid på pengarna, då det är mycket vanligt med falska sedlar. På grund av detta så måste man t.ex. alltid lämna fingeravtryck om man går till banken med sedlar eller checkar, för att undvika bedrägerier. 
 
Mina 10 000 pesos som jag inte kommer kunna använda ..

Att kunna ta ett bad

Jag skrev ett inlägg förut om vad jag saknar i Sverige och jag glömde en väldigt viktigt sak.

VÅRT BADKAR


I mitt kollektiv har vi nämligen bara dushar och det finna inte jätte mycket varmvatten.. Om man dushar sist på morgonen har man nästan inget varmvatten.. Som ni förstår blir det aldrig några långa och sköna dushar. 

 

 

Priser

Innan jag kom till Colombia trodde jag att det skulle vara jätte billigt, vilket det är ute på landet, men inte där jag bor. Priserna där jag bor varierar allt från att vara samma priser som i Sverige till att vara super billiga, beroende på vad man är ute efter. T.ex. kläder på de stora shoppingcentrumen är i samma prisklass som i Sverige, om inte dyrare ibland. Man kan säkert hitta mycket billigare kläder på en marknad eller om man åker långt till söder. 
Det som dock är mycket billigare än i Sverige är grönsaker och frukt. En Zucchini kostar ca 4 kr och en blomkål ca 10 kr. Om man vill ha importerade frukter, t.ex. apelsiner eller äpplen är detta dock väldigt dyrt. Jag köpte 2 importerade apelsiner och det kostade 16 kr. 

Här är en liten lista på jämförelser mellan Sverige och Bogota:
 
                   Sverige - Bogota
Latte:               35 kr - 16 kr
Taxi 5km:       150 kr - 40 kr
2 kulor glass:   25 kr - 12 kr
1 liter mjölk:      9 kr - 10 kr
150 g fetaost:   25 kr - 60 kr 
Baguette:         10 kr - 10 kr
Pizza           60-70 kr - 120 kr 

Amzonas

Nu när vi har haft välkomstläger för de stora grupperna, har bara ett kvar för 7 studenter i oktober, så ska jag börja med mitt nästa projekt. Jag ska organisera och planera en resa till Amazonas under fem dagar. Detta är något helt nytt för mig och ska bli riktigt spännande! Resan till Ramundberget som jag arrangerade med AFS-Sverige gick super bra, så denna resa ska nog bli minst lika bra :) 
 
Nu väntar jag på ett mail från recebyrån som vi samarbetar med, så jag kan skicka ut mail till alla studenter med priser och datum, så får vi se hur många som vill följa med! 
 
Berättar mer om resan när planeringen börjar dra igång :) 
 


Hurtiga svenskar

En underbar start på dagen idag! Min kära styvfar fyller år på måndag, så familjen i Sverige skulle fira honom idag. Även jag fick vara med på ett hörn på skype med sång och familjeprat. Mysigt att få se nästan hela familjen! :) 
 
Strax efter födelsedags-skypet så gick jag och Vanessa ut på en powerwalk på en 9 kilometer med ett stopp halvvägs med en god colombiansk kaffe. Vanessas hund Snapo fick såklart följa med! 
Nu ska jag snart skypa med min älskade familj från Nya Zeeland, som jag inte har pratat med på en evighet! Min lillebror Rickie fyller nämligen 9 år idag, värst vad tiden går fort! 
 
Ikväll blir det en tjejkväll med Cristina, får se vad vi hittar på. Jag är väldigt sugen på att prova på de colombianska bowlingbanorna!

Puss på er

Ps. Kära syster, Cecilie, glöm nu inte att skaffa skype! 
 
 
 
 
RSS 2.0