Vanessas födelsedag

Igår fyllde Vanessa 29 år, wihoo Grattis!!! Vi började dagen med att väcka Vanessa när vi hade dukat upp bordet med massa färsk frukt, juice, bröd, samt blåst upp ballonger som vi satt på väggarna. En mysig och god frukost! 
På kvällen åkte vi alla i lägenheten plus ca tio andra av Vanessas kompisar till en restaurang för middag. Restaurangen var designad som en leksaksfabrik/butik. Det var leksaker på alla väggar och uppdukat på bordet. Det var som ett barnkalas med alla hattar och leksaker. Alla förvandlades plötsligt till 5åringar och lekte med alla leksaker och slog varandra med leksakshammare, väldigt barnsligt men kul! :) 

Puss & Kram
 
 
 
 
 
 

Bilder från AFS-Colombias årsmöte i Bogota

 
 
 
 
 
 
 
 
Puss på er!

Gårdagen på den nordiska julbasaren

Det var en jätte bra dag igår, en sån där dag som bara flyger förbi för man har roliga saker att göra hela tiden.

Julbasaren började klockan 12:00 och vi som skulle sjunga skulle träffas vid 12:30 för att träna två timmar innan uppvisningen. Jag köpte med mig lunch och satte mig i skuggan i en park brevid Skandia, där det hölls, och tränade på sångerna från klockan 11 till 12:30. 
Sen var det mest jag och två andra tjejer som tränade innan, barnfamiljerna som skulle vara med sprang mest runt nämligen. Uppträdandet gick i alla fall väldigt bra, trots att vi inte hade sjungit ihop oss. Vi stod på scen med levande ljus och sjöng 5 luciasånger innan vi traskade ut. Det var väldigt uppskattat av alla som kom och kollade!
 
Efter luciatåget stannade jag kvar på julbasaren med Vanessa och hennes pappa Ingmar. Dom sålde bullar, pepparkakor, glögg, svenska smörgåsar, julpynt och massa svenskt godis. Efter att ha stannat kvar i några timmar, kollat runt på grejjerna och köpa alldeles för överprisat godis traskade vi hem. 
 
Priserna var följande:
En dubbeldaim - 32 kr
En maraou 200 g - 40 kr
En påse bilar - 40 kr
En fjuttig påse med pepparkakor (hemmagjorda och brända) - 20 kr 
Glögg - 20 kr
 
Efter en lång och rolig dag somnade jag fort, sov hela natten och vaknade upp utvilad imorse! 
Här kommer bilder från gårdagen, samt lite julpynt som vi gick förbi på vägen hem! Annika, en tjej i luciatåget, ska skicka bilderna som togs med hennes kamera på luciatågen senare, då får ni se hur vi såg ut :) 
Btw, ursäkta mina dåliga mobilbilder, men jag är för lat för att ta med mig min kameria. :)
Pusss så länge!

 
 
 
 
 
 
 
 

Nordisk julbasar

Igår var en låång dag, från klokan 08.30 till 18.00 var det prat, prat och prat. Allt på spanska dessutom, jag har väldigt svårt att hänga med när någon pratar om ett komplicerat ämne väldigt fort, t.ex. interkulturellt lärande.. Ni kanske förstår att jag inte hade jätte kul, då jag inte förstod så mycket, men det är ju lärorikt det också :) 
 
Nu har jag precis ätit frukost och ska snart skypa med Erica! :) Klockan 12.30 ska jag befinna mig på en nordisk julbasar, då luciagruppen ska uppträda. 2 timmars övning sen går vi ett luciatåg inför alla som är där, måste öva lite på sångerna nu innan.. Alla pengar från denna basar går till fattiga barn i Ciudad Bolivar, som är det fattigaste och farligaste stället i Bogota, det ligger upp på bergen i söder. 
 
Jag ska försöka få Vanessa att ta lite bilder på oss när vi sjunger som jag kan lägga upp i bloggen sen! 
Ha det bra och sköt om er! Puss

La junta

Just nu sitter jag på Afs-Colombias årsmöte. Det håller på hela dagen, från 08.30 till 18.00. Men om jag känner Colombia rätt så slutar vi nog vid 19 tiden ;)
Nu är det en man som föreläser om konflikter! Jag uppdaterar mer ikväll, puss

9 days to go!

Det är bara 9 dagar kvar tills jag flyger till Leticia i Amazonas, woohooo!! Jag, Vanesas pappa, David och en AFS-volontär åker en dag innan och bor på ett hostel där, likväl så bor vi där en natt längre än alla andra. Så från den 2a dec till den 8e dec kommer jag befinna mig någonstans i Amazonas i Colombia, Peru eller Brasilien. :) 

Igår gick jag och köpte lite nödvändigheter inför resan. Fick med mig en mysspray och två stycken myggtvålar. Tvålarna användes först av militärer som arbetade i regnskogen, vilket gör att den måste vara vääldigt bra (det behöver jag). Nu säljs den även till allmänheten, kanske ska köpa med mig några hem till Sverige!
Jag köpte även ett par gummistövlar i en myket cool färg. Då jag redan har gummistövlar hemma som jag gillar ville jag inte lägga allt för mycket pengar. Dom jag skulle köpa stod det 280 kronor, men när jag skulle betala kostade de bara 140 kronor, 50% rea, wihooo, vilket fynd!

Jag fyndade även på min middag. Jag beställde sushi och en cola light, vilket skulle kosta ca 110 kronor, men de hade tydligen specialpris på just den rullen jag beställde, så det kostade bara 80 kronor, wihoo!
En sak till faktiskt. Jag skulle köpa All Bran som jag har till frukost. Ett paket kostar ungefär 38 kronor, men igår hade de ett specialpris så man fick köpa två paket för 53 kronor, wihoo! Oj vad jag kände att jag sparade in massa pengar igår, duktig Bella!! :) 
 
 
 
 

Jag lever!

Jag har spenderat de senaste fyra dagarna i min säng med min dator. Jag har kollat på serier, kollat på filmer och sovit. Ett ganska tråkigt liv. 
Både i lördags och söndags hade jag hög feber, i måndags och tisdags hade jag ont i hela kroppen samt mycket ont i magen. Nu, idag onsdag, är jag äntligen tillbaka på jobbet! Det är så himla tråkigt att vara ensam hemma hela dagarna och inte kunna göra någonting alls!

Idag är det bara 11 dagar kvar tills jag flyger till Leticia, Amazonas. Det ska bli sååå kul!!! 

Här kommer lite bilder som sammanfattar mina senaste dagar. Pusss
 
 
 

Stackars mig

Nu är jag inloggad på grannens Wifi, upkopplingen är dock sämst, man slängs ut hela tiden...
Det är lite synd om mig nu.. Jag har feber och ont i hela kroppen, har tagit colombias motsvarighet till alvedon och hoppas det hjälper snart.. Det är möjligt att detta är en biverkning från gula febern sprutan jag tog. Det är nämligen vanligt att få muskelvärk och feber 1-2 veckor efter. Dumma vaccin! Man kan även få diarré och kräkningar, hoppas jag slipper det i alla fall!

 

Jag sitter i vardagsrummet med tända ljus, dricker en kopp té och lyssnar på julmusik. Väldigt mysigt! Det som fattas är dock att kunna ta ett varmt bad, det ska man ju göra när man är sjuk!

 

Hoppas ni mår bra och njuter av helgen!! Pusss

 

Ps. Idag är det bara 40 dagar kvar tills jag landar i Sverige, ojjjj va tiden går fort!

 

Detta är en gammal bild som visar hur jag mår idag:

 

Inget internet

Hej på er! Vi har inget Internet hemma.. Det har inte funkat på 24 timmar nu.. Bli därför inte förvånade om det inte kommer upp något inlägg under helgen!

Igår gick jag, Marie och Angela och såg den sista twilight filmen, sååå bra!! :D

Sitter nu på ett café och fikar, enda sättet att kunna ha internet och kolla mailen :)

Hoppas ni har en bra helg!! Puss

Sankta Lucia

Hej hopp! Igår efter jobbet gjorde jag en rolig sak. Jag åkte till en svenska ambassadörens hem här i Bogota. Där var det nämligen årets första träning inför årets Luciatåg. Varje år så anordnar den svenska ambassaden en julfest den 13e december med ca 300-400 gäster. Under denna fest så har dom ett Luciatåg, som jag detta år anmälde mig till :) 
Det kändes lite som att vara i Sverige. Det fanns svenska flaggor, den svenska kronan på kaffekopparna, svenska tändstickor och alla pratade svenska. Varje vecka så kommer vi ha 1-2 tillfällen att öva på alla sånger, innan the big day den 13e december! 
 
 

Resultat från provet

Igår i skolan fick vi tillbaka våra prov, de som vi gjorde förra veckan som är på halva kursen. Jag blev riktigt nöjd över mina resultat. På den skriftliga delen fick jag 96,2% rätt och på den muntliga delen fick jag 98,2% rätt!!! TJOHOO!! På båda delarna fick jag överlägset bäst i klassen, väldigt nöjd och stolt över mig själv! :D :D 

Helgen som varit

Tjeeenaaa! Morsningkorsning!! 

Helgen har varit lugn och skön! I fredags så gick jag, Vanessa, Vanessas pappa Ingmar, Mike, David och Annika(Vanessas svenska kompis) och såg den nya Bond filmen, Skyfall. Jag lyckades dock somna 5 minuter efter filmen började för att sedan vakna 2 minuter innan den slutade.. Introduktionen som jag hann se var dock väldigt bra! :) 
Lördagen, söndagen och måndagen(långhelg) spenderades med promenader, middagar hemma i lägenheten och massa tvätt. Jag har tvättar allt gjort av tyg i mitt rum, i förhoppning om att de äckliga vägglössen(?) ska försvinna. Under helgen har jag sovit i ett annat rum, då den franska tjejen var iväg, och mina kläder förvaras i påsar i vardagsrummet. På torsdag kommer antisimex för att kolla vad det är för något kryp, för att sedan kunna utrota det. TIlls dess sover jag på soffan i vardagsrummet och undviker att gå in i mitt rum! :) 
 
Pussss

Läkemedel i Colombia

Jag har under senaste tiden fått väldigt många bett av olika slag, vi vet inte riktigt vad det är. Dessa bett kliar så otroligt mycket, vilket leder till att jag vaknar varje natt och kan inte somna om. Nu har jag sprayat hela mitt rum med insektsdödande medel, vilket jag hoppas hjälper. Jag har ju dock betten kvar, och de kliar och kliar.. 
För att få ett stopp på detta så gick jag och Vanessa till apoteket idag innan jobbet, för att köpa en klimedel, som bedövar betten. Eftersom jag inte hade något recept eller hade varit hos läkaren förväntade jag mig ett medel som inte är så starkt och som inte riktigt funkar, sånt som man kan köpa på apoteken i Sverige utan recept. 
Mannen på apoteket gav mig en tub med kräm vilket kostade mig 16 kronor. Jag kollade upp denna kräm på internet, bland annat på FASS. Där står det att det är en väldigt stark kräm som används vid svår exem, 
psoriasis och liknande saker. Detta läkemedel var receptbelagt. I Sverige i alla fall. Här kunde jag köpa det utan problem.. Vet inte riktigt om jag vill använda det för mina små fjuttiga bett när jag läser vad det används för. Jag ska rådfråga Mamma och Celle! :) 

I och med att jag kunde köpa detta utan problem gjorde det mig nyfiken. Jag och några kollegor började prata om detta. Det visade sig att en av dem opererade sig för ett tag sen. Han fick då tramadol utskrivet. För er som inte vet vad detta är så är det en mycket starkt smärtstillande medel, om jag har förstått det rätt. Ungefär som en drog, som i Sverige endast används vid extrem smärta(?). När han skulle gå till apoteket för att hämta ut sin medicin så hade han glömt sitt recept. Här i Colombia så finns det inget dataregister för sådant. Först ville inte apotekaren ge ut medicinen, men efter att min kollega lovade att han hade ett recept hemma så fick han ut medicinen ändå. 
Han fick altså hämta ut tramadol utan recept! Helt sjukt! 
 
En intressant grejj som är väldigt olikt mot Sverige.. :) Puss på er

Gula febern

Igår gick jag och fick min vaccination mot gula febern. Nu får jag åka in till amazonas utan problem! Bara 24 dagar kvar.. Jisses vad tiden går fort!
 
Igår köpte jag även en spray som.ska döda alla äckliga insekter mm i mitt rum som konstant biter mig! Sprayade i hela rummet igår och även idag, hoppas att kunna sova en hel natt nu utan att vakna!
I eftermiddag har jag även mitt skriftliga prov i spanskan, lycka mig till!puss

Promenixen

Här får ni en liten bild från min morgonpromenad, när jag njuter av solen och lugnet :)



Dålig update

Jag ber om ursäkt för en otroligt dålig uppdatering! Jag har varit väldigt upptagen de senaste dagarna, jag har nämligen kollat klart på alla pretty little liars avsnitt som finns ute :D hehe.. 

I lördags så hade vi halloweenfest hemma hos oss. Det var jag, mina roomisar plus ca 20 kompisar som förgyllde natten med dans och skratt! Jag lägger upp bilder ikväll :) 
 
Imorse vaknade jag klockan 04:00 och kunde inte somna om.. Jag tror det går i generna, börjar känna mig lite som min kära mor. Efter att försökt somna om i 40 minuter gav jag upp. Jag kokade istället te och väntade på att solen skulle gå upp. När solen letat sig fram gav jag mig ut på en timmes promenix, riktigt skönt!
Den bästa tiden på dygnet i Bogota är helt klart mellan 05.40 och 06.30. Solen har då precis gått upp, gatorna är tomma förutom vissa som är ute och går/springer samt några på väg till jobbet. Det är nästan inga bilar på gatorna och man känner ett lugn som man annars inte känner. Efter klockan 07 börjar kaoset, som sedan håller i sig till klockan 21. Vägarna är fulla med bilar och bussar, stora avgasmoln täcker gatorna och öronen fylls med tutande.
Det är därför väldigt skönt att ta vara på tiden på morgonen, ett härligt Bogota!

Ikväll och imorgon kväll kommer jag plugga, plugga och plugga! Imorgon och på fredag har jag nämigen mitt termins prov i min spanska kurs. Satsar på ett toppbetyg!

Puss på er, hörs sen! 

Inställd lektion och helgens planer

Igår när jag kom till universitetet så var inte vår lärare där. Jag och mina klasskompisar satt och väntade ett tag innan en man som jobbar på universitetet kom fram och berättade att det inte var någon lektion. Detta var pga att det var några studenter som hade "tagit över" några byggnader. Detta är ett av deras sätt att demonstrera, 
Lärarna ville att alla elever skulle lämna universitetsområdet för att lugna ner allt. Sedan skulle de ringa in polis för att ta tillbaka byggnadera, detta kunde då bli farligt så de ville att alla skulle gå hem. 
Idag är det nog inte heller någon lektion, jag får hålla koll på min mail och hoppas på att universitetet meddelar oss om vad som händer. Det kändes ganska onödigt att åka 50 minuter dit och 50 minuter hem för att inte ha någon lektion!
 
Denna helg och nästa helg är det långhelg, ledig båda måndagarna, skönt! På lördag ska jag och mina roomisar ha ett litet halloweenfirande hemma hos oss med några kompisar och på söndag ska jag ut på ciclovia med min kompis. Ciclovian är varje söndag och varje röddag, altså två måndagar i rad nu. Det är då många gator är stängda för att man ska kunna cykla/gå/jogga. :) 
 
Hoppas ni får en bra helg!! Puss

Pretty little liars

Ahhh, jag är både glad och irriterad på mig själv. Min kära syster, Sandra, rekommenderade mig att kolla på en serie som heter Pretty Little Liars. Jag kollade på första och andra avsnittet här om dagen för att se om jag tyckte om serien och nu är jag FASST!! Nu har jag hela första säsongen och kollar på 2-3 avsnitt per dag.. Jag kan inte sluta tänka på det!! ... Jag borde ju göra något vettigt istället för att kolla på en serie! 
Denna morgon gick jag i alla fall ut på en morgonpromenad, men sen när jag kom hem kollade jag på ett avsnitt till frukost :P hehe
Ett tips: Om ni vill bli beroende av en riktigt bra serie börja kolla på Pretty Little Liars! Passar nog mest för folk under 30 dock :) 
Puss på er!
 
RSS 2.0